REZUMAT: |
În urmă cu cinci mii de ani îdHr., egiptenii au copt lipia – precursoarea
pâinii de astăzi, însă fără drojdie – după ce, tot ei, au inventat cuptorul,
iar mai târziu au folosit și drojdia, pe care au descoperit-o în pâinea
evreilor. Tot în urmă cu cinci mii de ani îdHr., în Georgia, Iranul și
Irakul de astăzi, a început cultivarea viței de vie, din care ulterior s-a
preparat vinul. Mântuitorul Iisus Hristos a binecuvântat aceste alimente,
la care adăugăm și apa potabilă, prin a deveni materia Sfintei Euharistii,
pentru care nu-I putem îndeajuns mulțumi: an panis & vinum sint materia
Eucharistiæ; de antiquitate usus panis fermentati apud Græcos & azymi
apud Latinos.Acestor generații anonime de oameni harnici și inteligenți,
afierosim cu recunoștință prezentul volum. |
|