MĂLINAȘ Ioan Marin
PENTARHIA – ΠΕΝΤΑΡΧΙΑΣ, Vol. III/2 Biserica din Efes între Pentarhie și sacrificarea patrimoniului ioaneic: retrospective și reevaluări

 
  TEOLOGIE
   
  978-973-610-439-8, 978-606-37-1160-2
  2021
 
  E-BOOK INTEGRAL
Format: add to cart
   
REZUMAT:

Până în anul 1863, Efesul era cunoscut doar din sursele și informațiile istorice, deoarece orașul dispăruse de mai multe secole deja. Efesul a fost redescoperit în anul 1863, grație săpăturilor arheologice, efectuate la început în mod hazardat și fără un plan posibil, de către expedițiile istoricilor englezi, în zona actualului oraș, unde aceștia au descoperit urmele ruinelor Templului lui Artemis.

An de an, știrile s-au înmulțit, grație fiecărei săpături arheologice și a studiilor de specialitate care s-au făcut, astfel încât conturul anticului oraș Efes a prins noi forme de redescoperire, iar astăzi, după mai bine de un secol și jumătate, istoricii pot să facă o reconstituire amplă, dar nu deplină încă, a istoriei acestei așezări. Pentru o deplină reconstituire a așezării și a istoriei orașului Efes mai sunt încă necesare multe detalii, pe care ar urma să le poată scoată la iveală săpăturile arheologice ulterioare, acțiuni care, încă n-au fost sau n-au putut fi efectuate din diferite pricini.

Efesul este așezat în peisajul ionic, adică în Ionia (Ἰωνία sau Ἰωνίη), pe coasta de vest a Asiei Mici, azi în provincia Izmir (Smirna, η επαρχία Σμύρνης). Efesul este unul dintre cele mai importante și mai vechi orașe și porturi din Asia Mică și s-a putut mândri și cu Templul zeiței Artemis, edificiu care constituia una din cele șapte minuni ale lumii antice.