MAREA BRITANIE ŞI BALCANII. PAGINI DE DIPLOMAŢIE, 1914-1915 - VELTER, Tiberiu (Presa Universitară Clujeană, 2007)
Tiberiu Velter s-a afirmat în ultimii ani un reputat specialist în relaţiile diplomatice româno-britanice. Bun cunoscător al arhivelor diplomatice din Marea Britanie, autor al unei apreciate teze de doctorat pe această temă, Tiberiu Velter ne oferă prin această carte un capitol din istoria diplomatică a Marii Britanii în timpul primului război mondial: politica balcanică a guvernului de la Londra. Marea Britanie şi Balcanii. Pagini de diplomaţie 1914-1915 este o tentativă reuşită de a dezvălui implicaţiile guvernului britanic în Balcani, în timpul crizei orientale care a precedat primul război şi în primii doi ani de război decisivi pentru atragerea României de partea Antantei. In mod fericit, cartea lui Tiberiu Velter completează literatura românească despre angajarea României în războiul pentru înfăptuirea unităţii naţionale, adăugând acest capitol de istorie diplomatică britanică, mult prea puţin cunoscut în comparaţie cu politica Franţei sau a Puterilor Centrale. In egală măsură, cartea încheie o serie de lucrări dedicate relaţiilor româno-britanice în secolul al XlX-lea, la care au contribuit de-a lungul deceniilor mai mulţi istorici. Lucrarea se remarcă prin contribuţiile documentare inedite, descoperite în arhivele britanice, franceze sau româneşti, puse în circulaţie în premieră în istoriografia româna. Aproape exclusiv cartea este întemeiată pe documente din arhive diplomatice, comentate cu pertinenţă şi o bună cunoaştere a epocii. [...]