LEXICUL POETIC SADOVENIAN - MOLDOVAN, Victoria (Presa Universitară Clujeană, 2007)
CUVÂNT ÎNAINTE. Lucrarea de faţă îşi propune urmărirea lexicului poetic - în sens larg - înţeles ca generator şi/sau bază a limbajului artistic. Pentru cazul particular al operei lui Mihail Sadoveanu, vastitatea operei şi, în special, diversitatea contextelor şi a conotaţiilor primite de cuvinte sau conferite acestora în procesul creaţiei artistice pun cercetătorul în faţa unor situaţii care adesea apar ca insurmontabile; soluţionarea lor impune alegerea, iar aceasta înseamnă renunţare şi limitare. în cazul nostru alegerea s-a oprit asupra unei sfere uşor detectabile în operă, sfera vieţii materiale. In acest context, considerăm cercetarea lexicului ca o reală chestiune de interdisciplinaritate: - pe de o parte, el se află în relaţie (directă sau indirectă) cu toate ramurile lingvistice, dar, în acelaşi timp, raportul vizează şi alte domenii ştiinţifice psihologia, sociologia, istoria, etnografia, geografia, biologia etc). De altfel, sistemul lexical al limbii române a fost caracterizat ca o reţea densă a interdependenţelor, în care fiecare element al micro- sau macro-sistemului lexical intră în relaţie cu elemente ale altui sistem; lexicul poetic, născut dintr-o astfel de relaţie particulară, antrenează un complex de intependenţe semantice, simbolice, metaforice, dar şi de altă natură (psihologice). [...]