RELAŢII ROMÂNO-GERMANE TIMPURII - DOCEA, Vasile (Presa Universitară Clujeană, 2007)
Studiul legăturilor dintre state formează demult un domeniu de predilecţie pentru istorici. În modalităţi diverse, el a fost mereu stimulat, pe temei cognitiv, ştiinţific, dar şi fiindcă răspundea unei exigenţe practice. În timpurile moderne, treseul pe care îl descrie acompaniază oarecum dezvoltarea naţiunii, cu tot complexul ei instituţional, ca un discurs de rang secund, adesea ostentativ. Istoria şi istorismul au făcut, până în zilele noastre, casă bună, lucru explicabil desigur prin consubstanţialitatea lor. [...]