ERDÉLYI TÁRSADALOM 1/2 - VERES, Váler; HORVÁTH, István (Presa Universitară Clujeană, 2007)
Publicaţie a Catedrei de Sociologie, Linia de Studii Maghiară (Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială), Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. A romániai magyarokra vonatkozó demográfiai kutatásoknak a 2002. évi romániai népszámlálások adtak lendületet. A legfontosabb megválaszolandó kérdés az volt, hogy mivel magyarázható a magyar népesség mértékében a szakértőket is meglepő fogyása. Ők gyakorlatilag megegyeztek abban, hogy három fő tényezővel kell számolnunk. Ezek a természetes népmozgalom, a migráció, illetve az asszimiláció. Az első tényezőt, a természetes népmozgalmi folyamatok alakulását járja körül e tanulmány szerzője, aki szociológus, diplomáját a kolozsvári BBTE Szociológia Szak Magyar Tagozatán szerezte. Jelenleg az RMDSZ szakértőjeként a Demográfiai Munkacsoport szervezője, illetve az ELTE doktori hallgatója. Érdeklődési területei: demográfia, nemzetközi migráció, biográfia-elemzés. Mondandóm lényege, hogy a romániai magyarság a 2002. évi népszámlálás által regisztrált - 193.000 fős fogyásának fő okaként, az eddigi feltételezésekkel ellentétben, nem a kivándorlást, hanem a természetes népmozgalmi veszteséget jelölhetjük meg. E kijelentést követően nyomban visszakoznék is, hisz a lélekszámcsökkenés mögött rejlő társadalmi-demográfiai okok mechanikus szétválasztása, majd számszerű összeadása félrevezető. A különböző népesedési folyamatok között összefüggés, folyamatos kölcsönhatás van. A természetes népmozgalmi folyamatokat egyrészt - mint arról a továbbiakban szó lesz - jelentősen befolyásolják a migrációs folyamatok, másrészt az asszimilációs folyamatokkal is szorosan összefüggnek. [...]