IGÉNYEK ÉS MÓDSZERTANI KÖVETELMÉNYEK A FELSŐOKTATÁSBAN - CSEKE, Péter; KOZMA KIS, Erzsebet (Presa Universitară Clujeană, 2007)
Sokszor volt alkalmam tudós professzorok véleményét hallgatni az egyetemi oktatásról. Érdekes módon ezek között sok olyan is volt, amely tagadta a tanári magatartás fontosságát, csupán a szakmai hozzáértést tartotta elsőrendűnek, úgy gondolván, hogy aki jó tudós, az megtalálja a módját annak, hogy átadja tudását, nem kell erre tanítani. Pedig az egyáltalán nincs így! Bárki hozhat fel erre példát saját tanárai, ismerősei köréből. A tanárképzés elemi mozzanatai közé tartozik a szakmódszertan. Sajnos, nálunk ez csupán az általános és a középfokú oktatásra vonatkozik, egyáltalán nem foglalkozunk azzal, hogy egyetemi szinten milyen módszereket lehet és kell alkalmazni a hatékony tanítás érdekében. Régebben még azt sem követelték meg az egyetemi oktatóktól, hogy legalább a módszertani modult végezzék el, ma ez már követelmény, a versenyvizsga előfeltétele. [...]