INTRODUCERE ÎN DEMOGRAFIE - MUREŞAN, Cornelia (Presa Universitară Clujeană, 2007)
Această carte a apărut din dorinţa autoarei de a deschide apetitul pentru demografie studenţilor de la secţia de asistenţă socială, dorindu-se o introducere succintă în cele mai comune teme privind populaţia şi problemele ei. Totuşi ea poate fi folosită de oricine doreşte să se familiarizeze rapid cu disciplina demografică, fără a trebui să parcurgă obişnuitele tratate de demografie, de regulă extinse pe mai multe sute de pagini. Materialul este structurat în 5 module. Unele dintre ele expun noţiuni, concepte şi metode clasice din analiza demografică (modulele 2, 3 şi 4), iar altele sunt mai sumare şi invită cititorul să reflecteze asupra propriilor opinii şi pre- cunoştinţe dobândite, de regulă, din mass-media (modul 1). In modulul 5 informaţiile oferite sunt parţiale, temele sunt prezentate mai sumar, cu referiri mai dese la materiale bibliografice de consultat şi se încheie cu o listă mai lungă de recomandări bibliografice, lăsând cititorului plăcerea de a descoperi direct de la sursa părerile specialiştilor în ceea ce priveşte viitorul populaţiei. Modulele conţin una sau două capitole, fiecare capitol fiind urmat de propuneri de lecturi bibliografice şi / sau de lucrări practice. Lucrările practice propuse se pot efectua pe baza datelor publicate în anuarul demografic al Consiliului Europei R̈ecent Demographic Developments in Europe, 2000\", consultabil pe web. [...]