POLITICA FINANCIARĂ A UNIVERSITĂŢII BABEŞ-BOLYAI - BORZA, Anca (Presa Universitară Clujeană, 2007)
În Universitatea Babeş-Bolyai se aplică autonomia financiară a facultăţilor şi a catedrelor în baza prevederilor Legii nr. 84/1995 Legea învăţământului (republicată) secţiunea a 7-a „Autonomia universitară\" şi a Cartei Universităţii Babeş-Bolyai cap. I „Autonomia universitară\" şi cap. IX „Finanţarea\". Managementul financiar descentralizat a fost şi continuă să fie un obiectiv esenţial stipulat în Planul strategic al Universităţii Babeş-Bolyai. Universitatea Babeş-Bolyai îşi elaborează anual un buget de venituri şi cheltuieli care se supune aprobării Senatului. La rândul ei fiecare facultate îşi elaborează anual un buget propriu de venituri şi cheltuieli care se aprobă de Consiliul profesoral al facultăţii. Descentralizarea financiară la nivel de catedre constituie o opţiune financiară a fiecărei facultăţi, astfel că unele facultăţi ale universităţii şi-au elaborat bugete de venituri şi cheltuieli pentru fiecare catedră. S-a dovedit că descentralizarea financiară la nivelul facultăţilor şi a catedrelor prezintă importante avantaje deoarece permite identificarea acelor facultăţi şi catedre care nu produc suficiente resurse financiare pentru a-şi acoperi cheltuielile salariale, generând implicarea mai puternică a acestora în găsirea căilor prin care să fie atraşi mai mulţi studenţi şi canalizându-le eforturile spre diversificarea surselor de finanţare. Sarcina elaborării bugetelor de venituri şi cheltuieli ale facultăţilor şi a catedrelor revine fiecărei facultăţi şi se realizează efectiv prin administratorii şefi ai facultăţilor. Potrivit Metodologiei de repartizare pe instituţii de învăţământ superior a alocaţiilor bugetare pentru finanţarea de bază, elaborată de Consiliul Naţional pentru Finanţarea învăţământului Superior, Universitatea Babeş-Bolyai primeşte anual alocaţia bugetară de bază prin Contractul Instituţional, principalele elemente luate în calcul fiind numărul de studenţi fizici pe forme şi domenii de învăţământ, precum şi un set de parametri utilizaţi pentru calculul indicatorilor de calitate asociaţi metodologiei de repartizare. Metodologia de repartizare pe universităţi a alocaţiilor de la Bugetul de stat utilizează o formulă agregată, în care apar două lemente fundamentale: numărul de studenţi echivalenţi unitari şi valorile indicatorilor de calitate relativi, elemente calculate pentru fiecare universitate în parte bazat pe informaţiile primite de la acestea. [...]