PACE ŞI RĂZBOI. 1848-1849 ÎN TRANSILVANIA CENTRALĂ.MIŞCĂRILE REVOLUŢIONARE ŞI RĂZBOIUL CIVIL - MOLDOVAN, Peter (Presa Universitară Clujeană, 2008)
Lucrarea aduce în prim plan mişcările revoluţionare de la 1848-1849 din Transilvania centrală şi războiul civil aferent contextului. Aspectele enunţate sunt analizate, prin studii de caz, pe plan micro-regional, la nivelul a trei jurisdicţii: scaunul Mureş şi comitatele Târnava, respectiv Turda. Accentul e pus mai puţin pe reluarea subiectelor tratate repetat şi interpretate divers; lucrarea se concentrează pe aducerea în discuţie a aspectelor mai puţin tratate de către istoriografia românească, sau deloc, având în vedere organizarea gărzilor naţionale şi a altor organizaţii voluntare de apărare: batalioanele de honvezi voluntari, regimentul de cavalerie voluntară etc. Se acordă atenţie, de asemenea, prezentării acţiunilor şi evenimentelor care au prefigurat războiul civil. Este analizat amplu ceea ce a fost numit „mecanismul revoltei” cu tulburările şi atrocităţile războiului civil. Unul dintre principalele obiective ale lucrării a fost acela de a aduce un plus de informaţie care să îmbogăţească, să nuanţeze aspectele deja cunoscute şi care să le consolideze acestora forţa revelatoare sau, în unele cazuri, să le invalideze prin logica demonstraţiei.