MODELE ŞI RECOMANDĂRI PENTRU PROIECTE PROPRII DE INTERVENŢIE. CAIET DE PRACTICĂ PENTRU STUDENŢI – ASISTENŢI SOCIALI - ROTH, Maria (Presa Universitară Clujeană, 2009)
Formarea profesională are două mari componente: 1. înţelegerea şi acumularea cunoştinţelor teoretice pe care se bazează acţiunea profesională; 2, dezvoltarea abilităţilor de practicare a profesiei respective şi de aplicare a cunoştinţelor teoretice. Cele două componente presupun în mod obligatoriu legarea studiului teoretic cu disponibilitatea pentru aplicarea cunoştinţelor în practică. Formarea deprinderilor prin care vă puteţi face utili pentru bunăstarea altora-adulţi, copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi, bolnavi sau cu dificultăţi de adaptare, nu poate avea loc decât prin practica profesională în serviciile sociale, instituţiile de stat sau ONG-uri unde studenţii se antrenează în ceea ce înseamnă acordarea de ajutor conform cu standardele profesiei de asistent social.