PRESA SOCIO-POLITICĂ SĂSEASCĂ DIN TRANSILVANIA (1850-1876) - TEȘCULĂ, Nicolae (Presa Universitară Clujeană, 2010)
Lucrarea doreşte să facă o introspecţie în istoria presei săseşti la mijlocul secolului al XIX-lea. Sunt analizate aici numărul de ziare, formatul acestora, rubricatura şi redacţia, legislaţia şi ideiile generale exprimate prin intermediul ziarelor. Importanţa lucrării rezidă în faptul că tema nu s-a bucurat de o cercetare amănunţită din partea publicului de specialitate. De asemenea, acum, presa socio-politică săsească cunoaşte o creştere atât calitativă, cât şi cantitativă. Este momentul în care actul jurnalistic se profesionalizează, se trece de la un amatorism, expresia unui grup entuziast, spre o redacţie şi corespondenţi foarte bine puşi la punct.