TEHNICI MODERNE ÎN ANALIZA DE ULTRAURME CU IMPACT ÎN IGIENA INDUSTRIALĂ, PROTECȚIA MEDIULUI ȘI APLICAȚII DE SECURITATE - BOCOȘ-BINȚINȚAN, Victor (Presa Universitară Clujeană, 2003)
Înscriindu-se în tendinţa de clarificare a unor aspecte puţin sau deloc cunoscute, această lucrare ăşi propune să demonstreze că spectrometria de mobilitate ionică are o serie de avantaje care o vor transforma foarte curând într-o tehnică analitică uzuală, atât în laborator şi în special pentru aplicaţiile de teren. Scopul acestei lucrări este acela de a încerca să lămurească o serie de aspecte practic necunoscute până acum, legate, în principal, de chimia de ionizare la presiune atmosferică a unor compuşi chimici industriali extrem de toxici - clorul şi fosgenul. Cercetările efectuate de autor, utilizând spectrometria de mobilitate ionică cuplată cu spectrometria de masă (IMS-MS), reprezintă o premieră chiar pe plan mondial; rezultatele obţinute au fost deja prezentate într-o serie de articole publicate în reviste de prestigiu din străinătate şi din tară. Deşi aflata încă intr-un nemeritat con de umbră, spectrometria de mobilitate ionică îşi câştigă continuu un loc din ce în ce mai important în panoplia tehnicilor analitice, fiind utilizată cu succes în aplicaţii militare şi de securitate (detecţia agenţilor chimici de luptă, a drogurilor şi explozivilor), în aplicaţii de monitorizare a mediului şi legate de igiena industrială, în aplicaţii de proces şi altele. Cartea este destinată în primul rând chimiştilor, dar şi fizicienilor, respectiv tuturor celor interesaţi de aspectele legate de protecţia mediului, igiena industrială şi aplicaţiile de securitate.