MODELE DE REGRESIE BAZATE PE FUNCȚII SPLINE - BREAZ, Nicoleta M. (Presa Universitară Clujeană, 2007)
Importanţa funcţiilor spline rezidă în numeroasele domenii ale analizei numerice moderne, în care acestea îşi găsesc aplicarea şi anume, în ajustare, interpolare, aproximare, în integrarea şi derivarea numerică, în ecuaţii diferenţiale şi cu derivate parţiale, în statistică şi implicit, mai departe, în domenii ale cercetării aplicative, cum ar fi: geologia, meteorologia, ştiinţele biomedicale, sociologia, economia etc. O parte a aplicaţiilor funcţiilor spline în statistică şi anume, regresia prin funcţii spline, privită ca o etapă superioară a regresiei polinomiale, ne va interesa şi în această lucrare.