DE LA CUNUNA DE SPINI LA MITRA DE AUR - SIMUȚ, Corneliu C. (Presa Universitară Clujeană, 2008)
O istorie selectivă a Bisericii de la Isus Cristos la declinul puterii papale, 30 d.Cr.-1418 d.Cr. Lucrarea de faţă nu este o istorie exhaustivă şi detaliată a Bisericii, ci doar un curs de istorie a Bisericii destinat mai cu seamă studenţilor înscrişi în programele de licenţă ale facultăţilor de teologie. Trebuie spus din capul locului că acesta este un curs de semestru, fiind organizat în paisprezece capitole care corespund celor paisprezece săptămâni ale unui semestru din programa universitară. După cum se poate vedea încă din titlu, perioada aleasă pentru prezentare este cuprinsă între secolul întâi şi al XV-lea, cu toate că cele mai multe dintre lecţii—primele doisprezece capitole—insistă asupra bisericii primare şi perioadei antice. Astfel, cursul cuprinde cele mai importante evenimente din primele cinci secole d.Cr., adică până la căderea Romei în anul 476 d.Cr., în timp ce doar ultimele două capi-tole prezintă—în linii mari—problematica bisericii medie-vale până la sfârşitul Conciliului de la Konstanz din anul 1418 d.Cr.