ISTORIA VEGETAŢIEI TARDIGLACIARE ŞI POSTGLACIARE DIN MUNŢII CĂLIMAN - FĂRCAȘ, Sorina (Presa Universitară Clujeană, 2008)
Importanţa cercetărilor privind Cuaternarul este foarte mare, având în vedere că în această perioadă are loc evoluţia omului primitiv cu întregul ei cortegiu, definitivarea climei, a reliefului, toate fiind condiţionate de evenimentele glaciaţiunilor care au avut loc în Cuaternar. Una dintre metodele de studiu al Cuaternarului este palinologia. În accepţiunea actuală a termenului, palinologia are semnificaţia de ştiinţă a polenului şi a sporilor, sub toate aspectele ei şi s-a impus ca o disciplină capabilă să furnizeze atât informaţii despre istoria vegetaţiei şi climatului cât şi despre paleogeografie şi stratigrafie.