VALEA SOMEŞULUI ÎNTRE DEJ ŞI ŢICĂU STUDIU - HOSU, Maria (Presa Universitară Clujeană, 2009)
Studiul Văii Someşului a reprezentat o abordare secvenţială în cadrul unor studii integrate de geografie fizică asupra Podişului Someşan ori Bazinului şi Depresiunii Transilvaniei, în special de geomorfologie (Mihăilescu, Savu, Morariu, Maxim, Ficheux, Posea, Irimuş, ş.a) ori a unor studii geologice (Sawicki, Mrazec, Atanasiu, Szadeczky, Popescu-Voiteşti, Preda, Mateescu, Paucă, Orghidan, Clichici, Meszaros, Hossu, Balintoni, ş.a). Complexitatea morfotectonică a Văii Someşului în aval de Dej nu a fost analizată pertinent într-un studiu de geografie fizică, cu atât mai puţin în unul de geomorfologie fluvială. Existau prea multe variabile de control în evoluţia văii, independente ori dependente, iar în plus intervenţia antropică în peisajul someşan era surprinsă în studii locale, la nivel de fenomenologie ori proces.