MODIFICĂRI STRUCTURALE ALE SPAŢIULUI RURAL DIN ROMÂNIA CA URMARE A IMPLEMENTĂRII PROGRAMULUI CU FINANŢARE EUROPEANĂ SAPARD - ALEXANDRU, Diana (Presa Universitară Clujeană, 2009)
Punctul de vedere asupra unui subiect la prezentul continuu în contextul socio-economic şi politic al României - dezvoltarea rurală - va deveni motivul multor analize ulterioare pentru a fi pe deplin analizat şi înţeles. Oricare cercetător îşi va trasa coordonatele, după care va ilustra fenomenele şi procesele definitorii pentru clarificarea concluziilor. Fenomenul (procesul), scopul, modalitatea de abordare şi condiţiile de implementare, coordonatele temporale (contextul socio-economic şi politic, dar şi perioada de derulare a programului de dezvoltare rurală) şi de localizare, beneficiarii şi rezultatul cuantificat, constituie punctele de sprijin şi totodată elementele explicative care se prezintă sub forma unor exprimări interogatorii de tipul: “Ce?”, “De ce?”, “Cum?”, “Când?”, “Unde?” şi “Cui se adresează?”. Răspunsurile la aceste întrebări conturează imaginea de ansamblu creată de intervenţia comunitară asupra spaţiului naţional, ceea ce implică o sintetizare a cercetării detaliate a tuturor aspectelor încadrate în teritoriul delimitat rural, cercetare coordonată de principii şi obiective care se clarifică treptat pe măsură ce analiza parcurge traseul clasic de la general la particular, iar în cazul nostru de la particular la general.