TRICHOPTERELE DIN GRUPA CENTRALĂ A CARPAŢILOR ORIENTALI - STUDIU FAUNISTIC ŞI ECOLOGIC - - UJVÁROSI , Luiza (Presa Universitară Clujeană, 2010)
Descifrarea informaţiilor biologice cuprinse într-un organism şi relaţiile lui complexe cu mediul abiotic sau biotic în diferite ecosisteme acvatice este crucial în aprecierea calităţii şi a integrităţii ecologice a apelor curgătoare. Organismele, dar mai ales comunităţile de organisme acvatice sunt folosite frecvent în evaluarea stării ecologice a mediului acvatic datorită calităţiilor bioindicatoare excepţionale a majorităţii speciilor de aici. Pe de altă parte activităţiile umane afectează tot mai mult apele curgătoare, de la izvoare până la vărsare, schimbând condiţiile de existenţă pentru multe organisme. În condiţiile noi, se observă o alterare a relaţiilor dintre membrii comunităţii, şi aici iarăşi organismele care au supravieţuit impactului antropic, pot funcţiona ca bioindicatori, reacţionând specific în condiţiile noi, artificiale. Aceste proprietăţi ale organismelor bioindicatoare, printre care şi numeroase specii de trichoptere, necesită studii de lungă durată, o comparare continuă a datelor publicate (faunistice şi ecologice), mai vechi, cu cele ale cercetăriilor actuale, pentru o apreciere reală a tendinţei de evoluţie a comunităţilor şi a facilita activităţiile de restaurare a sectoarelor sau habitatelor afectate sau distruse prin diferite activităţi. Acestă lucrare vine în întâmpinarea acestor necesităţi privind evaluarea biodiversităţii apelor curgătoare, prin publicarea unui vast material faunistic şi date ecologice, rezultat al cercetărilor de aproape 10 ani asupra trichopterelor din Grupa Centrală a Carpaţilor Orientali cu o reţea bogată de ape curgătoare şi ape stătătoare variate, şi totuşi, în numeroase cazuri, periclitate de influenţe antropice severe. Având ca scop principal o acurateţe taxonomică maximă am cercetat doar stadiul de adult. Larvele pot fi determinate cu exactitate până la specie numai în puţine cazuri, ele nu au fost considerate în lucrarea de faţă.