KURZE GESCHICHTE DER KIRCHEN UND RELIGIONSGEMEINSCHAFTEN IN SIEBENBURGEN - REV. BRANDES, Dieter; LUKACS, Olga; GRĂJDIAN, Vasile (Presa Universitară Clujeană, 2010)
Autorii studiilor din cadrul prezentului volum s-au străduit – urmărind propriile convingeri – să prezinte într-o manieră ştiinţifică istoria propriei Biserici. Însă subiectivismul întâlnit în diferitele lucrări este parte a metodei de prezentare a evenimentelor, întrebuinţată în această carte. Şi deşi foarte multe reprezentări istorice accentuează necesitatea descrierii cât se poate de obiective a evenimentelor, în acest volum se prezintă istoria individuală a denominaţiunilor, aşa cum acestea ar dori să o prezinte în afară. În acest fel nu este întâmplător faptul că unele lucrări, comparându-le între ele, conţin informaţii contradictorii. „Metodologia specială de prezentare a istoriei” în cadrul proiectului Healing of Memories serveşte la realizarea unei imagini de ansamblu asupra diverselor „perspective bisericesc-istorice”, pentru a înţelege mai bine identitatea istorico-culturală a celorlalţi şi pentru a învăţa unii de la alţii – nu numai pentru a accepta punctul de vedere al altora, ci pentru a-l şi respecta şi a putea împărtăşi durerea celorlalţi, provenită din propriile răni istorice – într-un proces de reconciliere reciprocă deasupra generaţiilor.