ALGORITMI SIG PENTRU CALCULUL RISCURILOR NATURALE ÎN BAZINUL SUPERIOR AL MUREȘULUI - MAGYARI-SÁSKA, Zsolt (Presa Universitară Clujeană, 2011)
În actuala perioada de dezvoltare a aplicaţiilor GIS, de implementare a funcţiilor GIS în domenii din ce în ce mai variate, asistăm la depăşirea fazei incipiente şi simple de realizare a bazelor de date GIS şi de interogare a acestora (faza care a durat circa 20 de ani) prin trecerea la faza de operaţii spaţiale şi analize spaţiale. Totuşi, încă se mai apreciază că un soft GIS constituie o sumă de butoane pe care dacă le apeşi obţii direct şi fără probleme, o hartă în izolinii, zona inundabilă a unui râu, areale de risc, modelul de relief, reţeaua de transport vulnerabilă la alunecări, culoare de avalanşe etc.