DIFERENŢIEREA SISTEMULUI ENVIRONMENTAL ÎN STRUCTURI URBANE CU STĂRI CRITICE ÎN BAZINUL TÂRNAVEI - RETI, Kinga-Olga (Presa Universitară Clujeană, 2011)
Abordarea relaţiilor dintre mediul înconjurător şi activităţile umane reprezintă un subiect de real interes pentru multe dintre cercetările efectuate în cadrul ştiinţelor naturale şi socio-economice. Evaluarea mediului este în momentul de faţă un demers necesar, prospectiv şi orientat către identificarea problemelor şi stărilor de mediu care există într-un teritoriu. Starea mediului poate îmbrăca diverse forme de stabilitate, fragilitate şi declin în funcţie de dimensiunea presiunii antropice asupra componentelor de mediu. Ca atare, declinul mediului şi deprecierea calităţii vieţii la nivelul structurilor urbane reprezintă efecte ale unor juxtapuneri de stări de mediu fragile şi critice, actuale sau remanente, evidente sau discrete.