MĂSURĂTORI TERESTRE ȘI CADASTRU - LEU, Ion Nelu; VELE, Dan (Presa Universitară Clujeană, 2011)
Nivelmentul este partea din topografie care se ocupă cu studiul aparatelor, instrumentelor şi metodelor de determinare a cotelor punctelor caracteristice ale terenurilor (altimetrice sau batimetrice) precum şi cu reprezentarea evoluţiei pe verticală a terenurilor pe planuri şi hărţi. În esenţă, scopul nivelmentului este determinarea cotelor punctelor de pe teren (Z) şi transpunerea lor pe un plan planimetric (X,Y)