STRATEGII DE DEZVOLTARE URBANĂ - COCEAN, Pompei (Presa Universitară Clujeană, 2011)
Dezvoltarea teritorială durabilă reprezintă o componentă fundamentală a politicilor Uniunii Europene, entitate multistatală preocupată de propria afirmare economico-socială. Unul dintre scopurile acesteia este şi cel de înlăturare a disparităţilor existente între diferitele ţări componente, dar şi în interiorul aceleaşi ţări. Ele sunt mult mai numeroase şi mai evidente în ţările recent aderate, între care, de la 1 ianuarie 2007, face parte şi ţara noastră. Reglementările în curs de aprobare la nivelul Uniunii, cum ar fi Agenda Teritorială a Uniunii Europene. Către o Europă mai competitivă formată din regiuni diverse, legiferată la Leipzig, în 25 mai 2007, de către miniştrii de resort, atestă într-un mod revelator actualitatea şi importanţa fenomenului menţionat.