GEOMORFOLOGIA MEDIULUI - ROȘIAN, Gheorghe (Presa Universitară Clujeană, 2017)
Relieful Terrei a fost abordat de-a lungul timpului sub diverse aspecte, fapt ilustrat de literatura științifică existentă. În lucrarea de față, intitulată Geomorfologia mediului, relieful este privit ca parte a mediului, în interacțiunea sa cu ceilalți componenți ai acestuia (abiotici, biotici și antropici), relieful fiind inclus în categoria componentelor abiotice ale mediului. În contextul actual, în care mediul presupune existența a două elemente, unul înconjurat și altul înconjurător, relieful este considerat ca element înconjurat de către ceilalți componenți ai mediului. Această situație determină ca relieful să fie, pe de o parte, influențat de către ceilalți componenți, iar pe de alta, prin dinamica sa să îi influențeze pe aceștia din urmă. Doar în astfel de condiții se poate vorbi de o geomorfologie a mediului, după părerea mea, una mult mai cuprinzătoare, decât formulările existente, referitoare la geomorfologia environmentală, care pune accent doar pe relația dintre om și relief.