TOPOGRAFIE – NIVELMENT - VELE, Dan; ALEXE, Mircea; LEU, Ion Nelu (Presa Universitară Clujeană, 2011)
Ideea de măsurare a terenurilor apare o dată cu trecerea popoarelor de la viaţa nomadă la viaţa stabilă, epocă în care apare şi ideea de proprietate şi odată cu aceasta şi ideea de a măsura suprafaţa de teren din proprietate. Cele mai vechi date pe care le avem despre existenţa măsurătorilor de pământuri datează din 1700 î.H., document păstrat pe papirus şi din care reiese că ştiinţa măsurătorilor terestere a fost cunoscută şi practicată de către casa preoţilor egipteni care aveau proprietăţi vaste, pe care le măsurau şi le ţineau în evidenţă.