CENTRUL LUMII ŞI ALTE MITURI DIN VECHEA SCANDINAVIE ŞI DIN JAPONIA - RUSU, Renata Maria (Presa Universitară Clujeană, 2011)
Volumul de față se bazează pe teza de master susținută în ianuarie 2006 la Universitatea Shinshu (Japonia), în urma unui program de cercetare de trei ani în cadrul bursei guvernamentale finanțate de Ministerul Educației din Japonia. Sub îndrumarea regretatului profesor Tomoaki Mizuno – după cunostințele noastre singurul specialist în mitologie nordică de origine japoneză – am ales să încercăm o paralelă între cele două sisteme mitologice aflate la cele două extreme ale continentului eurasiatic, focalizându-ne pe conceptul de axis mundi în cele două mitologii.