INVITAŢIE LA DRUMEŢIE ŞI PESCUIT PE VALEA SOMEŞULUI MIC - CIOBANU, Marcel (Presa Universitară Clujeană, 2011)
Ne aflăm în fața unei plăcute și în același timp șiințifice lucrări dedicate celor mai căutate și mai bătute văi din ținuturile montane situate în apropierea Clujului: Someșul Rece și Someșul Cald, râuri din a căror îngemănare rezultă Someșul Mic. Pe vremuri, pe drumurile de pământ și piatră ce șerpuiau în lungul acestor văi treceau aproape numai căruțe, rareori câte un mijloc motorizat de transport, astfel încât peisajul natural era aproape nealterat, iar apele ofereau împătimiților de pescuit sportiv bogăție de păstrăvi și lipani. Mai departe de drum sau în sus pe firul pâraielor tot mai înguste și mai sălbatice urmau atracțiile turistice, săpate în calcarele modelate de curgerea neostoită a apelor.