HIDROBIOLOGIE - CÎMPEAN, Mirela; MOMEU, Laura; BATTES, Karina (Presa Universitară Clujeană, 2011)
Ecosistemele acvatice au o importanţă majoră în buna funcţionare a sistemului planetar, avînd în vedere faptul că trei sferturi din Terra sunt acoperite cu apă. Se spune că nu poţi iubi ceea ce nu cunoşti, iar extinzînd acest dicton, putem afirma că nu se poate proteja ceea ce nu se cunoaşte îndeajuns. Iată de ce studierea structurii şi funcţionării ecosistemelor acvatice, cu toate aspectele legate de compoziţie, rol, transfer de energie, circuit de materie etc. reprezintă o condiţie sine qua non a protecţiei şi conservării mediului natural.