ANUARUL INSTITUTULUI DE STUDII ITALO-ROMÂN 7/2010 - MÂNDRESCU, Gheorghe (Presa Universitară Clujeană, 2012)
Viaţa filialei Institutului de la Târgu Mureş, în care dr. Giordano Altarozzi s-a implicat din plin, a adus un eveniment deosebit prin hotărârea Senatului Universităţii „Petru Maior” de a acorda titlul de Doctor Honoris Causa, profesorului Antonello Biagini, festivitate ce a avut loc în prezenţa corpului profesoral şi a studenţilor din importantul centru universitar şi cultural transilvan şi cu participarea numeroşilor prieteni şi colaboratori ai Institutului de Studii Italo-Român din diverse centre ale ţării. Cu ocazia întâlnirii membrilor Consiliului Ştiinţific şi a cercetătorilor români şi italieni s-a hotărât, la Târgu Mureş, lansarea temei de cercetare care urma să reunească grupul la sesiunea de comunicări din anul 2011: Risorgimentoul italian şi mişcările naţionale din Europa. De la modelul italian la realitatea Europei central-orientale.