ORTODOCȘI ȘI GRECO-CATOLICI ÎN TRANSILVANIA (1867-1916). CONVERGENȚE ȘI DIVERGENȚE - DRĂGOI, Macarie (Presa Universitară Clujeană, 2013)
Lucrarea Episcopului Macarie Drăgoi, Ortodocşi şi greco-catolici în Transilania (1867-1916). Convergenţe şi divergenţe, încearcă să asume, atât cât este posibil, din cele două direcţii şi priorităţi fundamentale ale cercetării de istorie bisericească din prezent: documentară şi interpretativă. Alegând să trateze nu separat, ci sub semnul întâlnirii, paşnice sau conflictuale, istoria celor două comunităţi româneşti, lucrarea doreşte să scoată în evidenţă „convergenţele” şi „divergenţele” istoriei bisericeşti a românilor ardeleni din perioada 1867-1916. Prin cercetarea de faţă sunt aduse noutăţi şi contribuţii de ordin documentar, prin valorificarea unei informaţii arhivistice substanţiale, necunoscute până acum de către istoriografia bisericească, provenite din fonduri documentare păstrate la Serviciile Judeţene Alba, Bistriţa, Sălaj şi Cluj a Arhivelor Naţionale, precum şi din arhivele bisericeşti, în special din Arhiva Mitropoliei Ortodoxe Române a Transilvaniei de la Sibiu. În acelaşi timp, din punct de vedere interpretativ sunt reevaluate contribuţiile istoriografiei de până acum şi sunt avansate noi ipoteze şi interpretări asupra biconfesionalismului românilor din Transilvania în timpul dualismului austro-ungar.