O PERSPECTIVĂ COMPARATIVĂ A IMAGINII OTOMANULUI ÎN MANUALELE DE ISTORIE DIN ROMÂNIA ȘI BOSNIA-HERȚEGOVINA ÎN PERIOADA POST-COMUNISTĂ - CUPCEA , Adriana; FELEZEU, Călin (Presa Universitară Clujeană, 2013)
Cercetarea abordează din perspectivă comparativă imaginea turcilor în manualele de istorie postcomuniste din România şi Bosnia şi Herţegovina. Alegerea celor două cazuri decurge din particularităţile rezultate din statutul politico-juridic diferit al Ţărilor Române şi al Bosniei, în raporturile lor cu Imperiul Otoman, dar şi din evoluţia lor postotomană şi modalitatea de raportare la trecutul otoman. În cazul Ţărilor Române se remarcă statutul de state autonome, aflate sub suveranitatea otomană, pe parcursul secolelor XIV-XIX. Pe de altă parte, Bosnia a fost încorporată integral ca provincie structurii administrativ-teritoriale a imperiului, dar păstrându-i-se numele istoric şi integritatea teritorială, cu o populaţie care a adoptat pe parcursul perioadei otomane religia musulmană.