DEZVOLTAREA CREATIVITĂȚII PRIN REALIZAREA ORNAMENTELOR DE IARNĂ - DULAMĂ, Maria Eliza (Presa Universitară Clujeană, 2013)
Această carte este dedicată profesorilor care lucrează cu copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 12 ani. Prin realizarea ornamentelor de iarnă, copiii învaţă să identifice diverse sortimente de hârtie, carton, fire, dantele, adezivi). Ei învaţă selecteze cele mai adecvate materiale pentru ornamente, după diferite criteria (culoarea, formă, grosime, densitate, transparenţă) şi să le combine pentru a crea ansambluri plastice cu valoare artistică. Copiii îşi formează abilităţi diverse: să taie cartonul şi hârtia după contur, în zigzag, de-a lungul unei linii drepte şi cu ajutorul foarfecii cu model; să ruleze hârtia pentru a forma modele diferite; să perforeze cartonul cu perforatoare cu model; să deseneze un contur după observarea unui model dat; să traseze un contur cu creionul; să decupeze după contur; să copieze modele; să preseze şi să plieze hârtia; să suprapună forme; să lipească obiecte; să asambleze forme în interiorul unui contur; să utilizeze şabloane etc.