METODE DE SIMULARE MONTE CARLO CU APLICAȚII ÎN ECONOMIE - ROȘCA, Natalia; ROȘCA, Alin (Presa Universitară Clujeană, 2013)
La început, Metoda Monte Carlo se aplica cu precădere la rezolvarea problemelor fizicii neutronului. Enrico Fermi a folosit această metodă în 1930, pentru a calcula caracteristicile fizice ale neutronului. Metoda Monte Carlo a fost apoi folosită în cadrul simulărilor în Proiectul Manhattan, ce au avut drept rezultat crearea primei bombe atomice. John von Neumann și Stanislaw Ulam sunt însă primii oameni de știință care utilizează sistematic această metodă în cadrul studiilor de fizică nucleară, pentru construirea reactoarelor nucleare. Pentru realizarea simulărilor era nevoie de o cantitate impresionantă de numere aleatoare care, în lipsa calculatoarelor, erau colectate de la jocurile de ruletă din cazinourile din Monte Carlo. Se spune că de aici provine și numele metodei. Încă de la începutul lucrărilor, von Neumann și Ulam au adus îmbunătățiri metodei Monte Carlo, prin utilizarea unor tehnici de reducere a dispersiei, și anume ”Russian Roulette” și ”splitting methods”.