PENTARHIA – ΠΕΝΤΑΡΧΙΑΣ, Vol. II/2 - MĂLINAȘ, Ioan Marin (Presa Universitară Clujeană, 2014)
Volumul de faţă, din contextul seriei PENTARHIA – ΠΕΝΤΑΡΧΙΑΣ, vol. II/1, îşi propune să ofere cercetătorului o cronologie exactă a evenimentelor legate de desfăşurarea lucrărilor sinoadelor ecumenice, cu evoluţia ereziilor, atitudinile, reacţiile şi efectele produse de deciziile sinodale, în conformitate cu documentele prezentate de regestele patriarhale şi imperiale de la Constantinopol, necunoscute în literatura de specialitate de limbă română. În aceste condiţii, lucrarea aceasta se doreşte a fi doar o sursă auxiliară, necesară în vederea redactării lucrărilor exhaustive, privitoare la cele şapte sinoade ecumenice.