RECTORII UNIVERSITĂȚII DIN CLUJ (1919-2013) - NICOARĂ, Toader (Presa Universitară Clujeană, 2014)
Cercetarea istoriei Universităţii din Cluj reprezintă o temă importantă şi totodată fascinantă, pentru că această Universitate a fost prima instituţie de învăţământ superior din Transilvania, creată imediat după Marea Unire din 1 decembrie 1918. Universitatea Ardealului s-a impus, de la început, ca o instituţie culturală şi spirituală, misiunea ei eternă fiind afirmarea spiritualităţii, a idealului naţional românesc. Universitatea din Cluj, asemenea celorlalte universităţi româneşti, a fost orizontul superior al modelării elitei, sub impactul diverselor regimuri politice şi ideologice, de aceea a avut perioade de elan, dar şi de declin, în funcţie de agenţii politico-ideologici şi culturali ai vremurilor. Restituirea memoriei universitare şi a elitelor universitare de-a lungul unor regimuri şi tendiţele intelectuale şi culturale diverse, a făcut progrese semnificative în ultimii ani. Din corpul profesoral al Universităţii clujene au făcut parte o serie de personalităţi ştiinţifice de anvergură internaţională, care au ilustrat cu succes toate ramurile ştiinţifice semnificative, precum matematica, fizica, chimia, biologia, medicina, dreptul, geografia, literatura, istoria, filosofia, psihologia, economia etc. Toate aceste personalităţi au construit renumele şi faima acestei instituţii universitare şi au impus-o ca o referinţă intelectuală şi academică la nivel naţional şi internaţional.