GIURGEU ȘI CIUC. STUDIU DE GEOGRAFIE REGIONALĂ - MARA, Vasile (Presa Universitară Clujeană, 2014)
Titlul lucrării de faţă o încadrează, fără niciun echivoc, în categoria abordărilor regionale integrate, conferindu-i, sub acest aspect, o certă tentă de originalitate. Aceasta deoarece depresiunile Giurgeu şi Ciuc au constituit obiectul unor analize anterioare grefate fie exclusiv pe anumite domenii de investigaţie (geomorfologică, pedogeografică), fie într-un context cu totul general, al Carpaţilor Orientali sau al depresiunilor carpatice. Studiul întreprins asupra unui inedit sistem teritorial reuşeşte să surprindă principalele elemente structurante şi atribute funcţionale ale acestuia. Constituindu-se într-o vatră veche de antropizare (cetăţile dacice de la Racu, Ciceu şi Jigodin stau mărturie acestui fenomen), dar şi spațiu al interferenţelor multietnice, cele două depresiuni intra-carpatice îşi etalează astfel, în filele acestei cărţi, încă o dată, originalitatea şi specificitatea.