DEFILEUL MUREȘULUI. STUDIU DE GEOGRAFIE UMANĂ - TOFAN, George Bogdan (Presa Universitară Clujeană, 2014)
Studiul geografic-uman asupra Defileului Topliţa-Deda (sau Mureşului Superior) a oferit posibilitatea cercetării şi cunoaşterii unui alt spaţiu geografic, cea mai reprezentativă străpungere de tip defileu carpatic, în roci vulcanice (andezite şi aglomerate vulcanice), sector tipic de vale transversală carpatică, făcând legătura între Depresiunea Transilvaniei şi Ulucul Depresionar Intracarpatic, parte al unuia dintre cele mai circulate trasee transcarpatice, în cadrul căruia Mureşul este flancat de două căi de transport de o importanţă majoră, cale ferată şi şosea modernizată.