UN MECENAT ROMAN: DR. IOSIF GALL - IUDEAN, Ovidiu Emil; PĂCĂȚIAN, Teodor V. (Presa Universitară Clujeană, 2014)
Preocuparea pentru recuperarea informațiilor privitoare la viața și activitatea personalităților politice românești transilvănene și bănățene din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și din primele decenii ale secolului XX a constituit o constantă a istoricilor români. În ciuda cantității considerabile, rămân încă puțin cunoscute sau chiar deloc o serie întreagă de personalități politice românești ale vremii care și-au adus din plin contribuția la dezvoltarea națională a românilor din Dubla Monarhie. Considerăm așadar că cercetările de acest gen se impun a fi continuate și susținute atât în vederea unei cunoașteri mai profunde a elitei politice românești, cât și pentru realizarea unei reconstituiri cât mai fidele a istoriei politice a națiunii române din Transleithania. În acest sens se înscrie și demersul nostru de editare a manuscrisului lucrării dedicate de Teodor V. Păcățian unei personalități românești mai puțin cunoscute, însă deosebit de active pe tărâm politic, bisericesc, cultural și educațional, care s-a pus pentru decenii la rând în folosul națiunii române din Ungaria Dualistă: Iosif Gall. Lucrarea este rezultatul unei munci asidue de documentare, favorizată însă și de o bună cunoaștere a vieții și activității celui căreia îi este dedicată, ca urmare a relațiilor de amiciție și de colaborare existente între T.V. Păcățian și Iosif Gall.