INSTITUȚIA DIVORȚULUI ÎNTRE LEGISLAȚIA CANONICĂ ȘI LEGISLAȚIA CIVILĂ. - CONSTANTINESCU, Iulian Mihai L. (Presa Universitară Clujeană, 2012)
Lucrarea de faţă își propune să expună sistematic și critic complexitatea instituției divorțului pentru a se constitui într-un ghid practic pentru teologi, canoniști și juriști prin care să cunoască doctrina canonică ortodoxă şi romano-catolică, dar și legislaţia civilă privind instituția divorțului în vechiul Cod al familiei şi în Noul Cod civil din România. Astfel, scopul lucrării de față constă în analizarea aprofundată a normelor canonice care reglementează divorțul, în Ortodoxie și în Romano-Catolicism, dar și doctrina și jurisprudența ca izvoare ale dreptului canonic privind divorțul, precum și legile autorităţii seculare în materie, propunându-ne evidenţierea similitudinilor și a diferenţierilor, cât şi măsura în care se poate ajunge la un acord în contextul secularizării căsătoriei.