SPRE CONVERGENŢĂ ECONOMICĂ ÎNTR-O LUME A DIVERGENŢELOR - MIHUȚ, Ioana Sorina (Presa Universitară Clujeană, 2014)
Perioada actuală, frământată din punct de vedere economic și politic, cu implicații puternice în sfera socială, a dat naștere unui număr impresionant de teme de cercetare legate de evoluția economiei mondiale. Poziționarea și repoziționarea economiilor în cadrul global creat după cel de‐al doilea război mondial, formarea grupărilor integrative de grade și intensități diferite până la forme complexe de integrare, cum este Uniunea Europeană au modificat paradigma de competivitate și au cerut o altă abordare a acesteia. De‐a lungul timpului Uniunea Europeană a căutat să‐și întărească competivitatea prin intensificarea procesului bidimensional al integrări: extindere și adâncire.