VÁLOGATÁS BIRTALAN JÓZSEF NÉPDALFELDOLGOZÁSAIBÓL, I. KÖTET TANULMÁNYOK - BOROS-KONRÁD , Erzsébet (Presa Universitară Clujeană, 2015)
Érdeklődési területem – doktori értekezésemmel kezdődően – a romániai magyar zeneszerzők énekes-hangszeres alkotásainak feltérképezése és elemzése. Több írásomban foglalkozom Birtalan József népdalokat feldolgozó kórusműveivel és énekes-hangszeres alkotásaival. Birtalan József (1927. november 10, Szilágybagos, Szilágy megye -) romániai magyar zeneszerző, karvezető, zenepedagógus, aki 20. századi zeneszerzőként egyedi módon ötvözi a magyar népdal szellemiségét és a modern zenei nyelvezet kifejezőeszközeit. 2000-től a magyarországi Tiszaújvárosban él, de munkásságának legnagyobb része (1956-2000) Marosvásárhelyhez kötődik – pályafutásának ebben a szakaszában keletkeztek a kötetben tárgyalt művek.