MOZAICUL COMUNICĂRII - PAVALACHE-ILIE, Mariela (Presa Universitară Clujeană, 2015)
Propunem cititorului o carte, care, departe de ambiția de a aborda toate fațetele comunicării, oferă o perspectivă amplă asupra fenomenului, într‐o lume în care, adeseori, sunt invocate deficiențele de comunicare ca explicații pentru eșecul interacțiunilor umane. Chiar dacă alterarea relațiilor dintre oameni nu este întotdeauna imputabilă incapacității lor de a comunica eficient, credem că mai buna stăpânire a tehnicilor de exprimare verbală și nonverbală optimizează schimburile interpersonale și sporește satisfacția partenerilor. Structurat în 10 capitole, volumul debutează cu circumscrierea actului de comunicare ca proces de percepție interpersonală, în care cunoașterea celuilalt, ca și cunoașterea de sine sunt condiții importante pentru buna dozare a cuvintelor și modalităților nonverbale care le acompaniază. Distorsiunile perceptive pot anihila bunele intenții sau pot sărăci semnificațiile intenționate de către comunicatori.