ISTORIA EVREILOR DIN ROMÂNIA ȘI UNGARIA (1945-1953) ÎN ISTORIOGRAFIA ROMÂNĂ ȘI MAGHIARĂ - OLTEAN, Anca (Presa Universitară Clujeană, 2016)
Tema “Istoria evreilor din România şi Ungaria (1945–1953) în istoriografia românăşi maghiară”o considerăm o temă de actualitate, un subiect a cărui reinterpretare este necesară. În istoriografia comunistă, rolul minorităţilor sau chiar existenţa şi particularităţile lor treceau neobservate. Comunitatea evreiască continuă să existe şi în perioada comunistă şi evreii încearcă să îşi păstreze tradiţiile sau aspiraţiile (un exemplu fiind emigrarea lor masivă în Israel, aşa cum arată rabinul şef al României, Moses Rosen în cartea Primejdii, încercări, miracole).