PENTARHIA – ΠΕΝΤΑΡΧΙΑΣ, Vol. III - MĂLINAȘ, Ioan Marin (Presa Universitară Clujeană, 2017)
Lucrarea Părintelui Arhimandrit Dr. Ioan Marin Mălinaș, Regestele patriarhale și imperiale de la Constantinopol, privind Crimeea și țărmul nordic al Mării Negre,este gândită ca o continuare a prezentării istorice a evoluției instituțiilor Bisericii din ciclul Pentarhia. Gândite din perspectiva istoriei organizării eclesiale specifică emergenței centrelor patriarhale antice și medievale, lucrările din ciclul Pentarhia ne prezintă o serie de detalii și aspecte cercetate de autor. Lucrarea de față este dedicată situației teritoriilor pontice, aflate în siajul Constantinopolitan-Bizantin, până în sec. al XVIII-lea. Volumul pe care îl avem în față începe printr-o introducere amplă, rezumativă, care ne deschide drumul spre celelalte capitole în care sunt prezentate argumentările și sursele bibliografice. Lucrarea este structurată în patru capitole.