LOBBY ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ. PERSPECTIVE TEORETICE. STRATEGII - NISTOR, Camelia (Presa Universitară Clujeană, 2017)
Lobby înseamnă, pe scurt, încercarea, de către actori societali / grupuri de interese, de a influenţa acţiuni, politici publice, decizii guvernamentale etc. Acest fenomen apare şi se dezvoltă în cadrul relaţiei Putere‐Societate Civilă / Mediu Corporatist pe baza dreptului fundamental al cetăţenilor dintr‐o societate democratică de a se exprima, respectiv, după caz, de a se grupa în asociaţii / coaliţii pentru atingerea unor scopuri comune. Lobbyul de la nivelul Uniunii Europene se conturează ȋn cadrul construcției comunitare, odată cu evoluția acesteia (ȋn funcție de prevederile tratatelor care stau la baza Uniunii): astfel, de la un caracter mai degrabă informal (ȋn varianta sa inițială), lobbyul comunitar de astăzi este mai structurat, instituționalizat, mai bine reglementat. Lobbyul este, de altfel, un fenomen extrem de prezent la Bruxelles, atât prin intermediul organelor consultative europene, cât şi prin cel al diverselor federaţii, organizaţii, asociaţii, companii, firme de consultanţă, ONG‐uri etc.