TEOLOGIA DIALOGULUI INTERCREȘTIN.O INTRODUCERE - SONEA, Cristian-Sebastian (Presa Universitară Clujeană, 2017)
Ultimul mare eveniment care a marcat viața Bisericii Ortodoxe a fost Sfântul și Marele Sinod, desfășurat în Creta, în iunie 2016. Oportunitatea organizării lui a fost pomenită mai întâi în 1902, procesul demarând cu adevărat la primul congres pan‐ortodox din Constantinopol, în 1923, iar primele pregătiri formale au avut loc la Rodos, în 1961. În perioada 18‐27 iunie 2016, Bisericile Ortodoxe autocefale s‐au adunat într‐o mare întâlnire sinodală, după o foarte lungă perioadă de timp, dacă este să ne gândim că ultimul sinod ecumenic a avut loc la Niceea, în 787. Delegația Bisericii Ortodoxe Române a fost compusă din 25 de ierarhi și a fost condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.