ANUARUL INSTITUTULUI DE STUDII ITALO-ROMÂN XII - MÂNDRESCU, Gheorghe (Presa Universitară Clujeană, 2017)
În perioada directoratului la Accademia di Romania, la Roma în anii 2000, în discuțiile cu Excelența Sa ambasadorul profesor Șerban Stati, îmi exprimam convingerea că viitorul educației depinde de accentul care se va pune pe capacitatea de a discerne în lumea supusă bombardamentului informațional ce depășea limitele atinse. Ce a urmat nu este decât o confirmare a acestei necesități în realitatea supusă manipulărilor într‐o lume tot mai avidă de lecturi fragmentate, vizând prea mult spectaculosul și evitând documentarea profundă.