COMUNICAREA ȘI DISCURSUL POLITIC ÎNTRE TEORIE ȘI PRACTICĂ - BRICIU, Arabela (Presa Universitară Clujeană, 2018)
Lucrarea de față reprezintă o incursiune academică în câmpul comunicării politice dedicată atât studenților cât și practicienilor interesați de studiul acestui domeniu, urmărind câteva clarificări conceptuale importante pentru acest câmp de studiu și impactul acestora în practica politicii românești. Suportul teoretic al lucrării este extras din prima parte a tezei mele de doctorat „Comunicarea politică în cadrul dezbaterilor prezidențiale televizate din România postdecembristă”, lucrare coordonată de prof. dr. Daniela Rovența-Frumușani în cadrul Școlii doctorale a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București; lucrare susținută public în iulie 2016. Perspectiva de ansamblu se concentrează asupra comunicării politice ca proces dinamic de comunicare dintre actorii politici, care doresc să-și legitimeze și să-și reglementeze poziții de dominare socială în cadrul statului și simplii cetățeni, care au puterea de legitimare a dominației, deoarece în democrație puterea nu se mai poate stabili prin constrângere. Astfel, instrumentele și tehnicile de convingere și persuasiune a electoratului s-au rafinat și sunt din ce în ce mai subtile, comunicarea politică orientându-se spre evoluția dar și revoluția mijloacelor și tehnicilor de transmitere a informațiilor și mesajelor politice.