PROTOPOPIATELE ȘI PAROHIILE EPISCOPIEI CARANSEBEȘULUI. MICROMONOGRAFII - ALIC, Daniel (Presa Universitară Clujeană, 2018)
Necesităţile pastorale ale vremurilor pe care le traversăm reclamă o cât mai atentă şi cuprinzătoare cunoaştere a trecutului nostru bisericesc. În acord cu acest principiu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a iniţiat o serie de cercetări asupra instituţiilor şi a personalităţilor bisericeşti, cercetări concretizate în volume cu caracter general sau local. Pe această linie de evidenţiere a modului în care Biserica Ortodoxă Română a coagulat în jurul ei societatea românească se înscrie şi Hotărârea nr 8.575/07.11.2011 prin care eparhiile Patriarhiei Române au fost responsabilizate în scopul întocmirii unor micromonografii pentru protopopiatele şi parohiile din subordine, după un plan unitar. Volumul prezent, intitulat Protopopiatele şi parohiile Episcopiei Caransebeșului. Micromonografii, avându-l ca autor pe părintele profesor Daniel Alic, reprezintă deopotrivă o misiune îndeplinită şi o emblemă pentru Episcopia Caransebeşului. Este o lucrare complexă ce prezintă pe scurt fiecare unitate bisericească (cu excepţia mănăstirilor) din cuprinsul Eparhiei Banatului Montan.